nedjelja, 21. prosinca 2014.

Sarma

Sarma


Koraci pripreme

  • 1Luk očistite i narežite ga na kockice, kao i slaninu. Sve prepržite, pred kraj dodajte nasjeckani češnjak i sve prelijte preko mljevenog mesa.
  • 2U posudu za miješanje dodajte malo crvene paprike, soli, papra, riže, nasjeckanog peršina i sve skupa umiješajte u jednoličnu smjesu.
  • 3Listove kupusa odvojite od glavice, zatim zadebljanja pri kraju listova obrežite tako da budu posvuda iste debljine.
  • 4U svaki list stavljajte malo smjese i uvijte male valjke. Uvijate ih tako da prethodno poklopite jednu stranu, zatim uvijete, potom drugu stranu ugurate unutra.
  • 5U posudu na dno poslažite malo rezanog kupusa pa u krug poredajte sarmu. U sredini ostavite rupicu za ostatak kupusa i rebrica, zatim malo nasjeckanog luka i ostatak crvene paprike.
  • 6Podlijte vodom da prekrijete sarmu i kuhajte oko 2 sata uz povremeno protresanje posude. Na kraju po želji možete napraviti laganu zapršku, a možete servirati i tako.

Sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa (oko 2 kg)
  • 60 dag mljevenog mesa
  • 1 žličica crvene paprike
  • 10 dag riže
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 glavice luka
  • 10 dag slanine
  • 30 dag suhih rebrica
  • 50 ml ulja
  • sol i papar

srijeda, 17. prosinca 2014.

bosanski cevap

Pa kazi da nevolis....

Priprema ćevapa:
Meso narežite na sitne komade te ga dvaput izmeljite. Češnjak usitnite tako da izađe sok (preporučujemo mikser) koji ćete potom pomiješati s mesom te dodavati začine, kajmak i mineralnu vodu. Smjesu dobro izmiješajte te ostavite na nekoliko sati u frižider.
Ćevape oblikujte ručno, na duljine između 4-12 centimetara. Pecite ih na roštilju te na kraju prelijte mesnim sokom.
Obavezni prilozi:
Lepinja ili somun
Crveni luk sitno narezan
Kajmak
Priprema umaka:
Začine stavite u posudu, a zatim dodajte malo ulja. Temeljac i vodu prelijte preko toga te pustite da proključa.
Savjet više: Mesni sok možete napraviti i od pola goveđe kocke za juhu. Stavite je u 2 decilitra vode i zagrijte u mikrovalnoj na 500W 1-2 minute.